Wat betekent vrijheid voor jou?!

Aanstaande zaterdag is het weer zo ver, heel Nederland staat dan in het teken van de Bevrijdingsdag. 200 artiesten, 14 steden, 12 provincies en 1 land. De ambassadeurs van dit jaar zijn Ronnie Flex, Fedde Le Grand en My Baby en Ronnie Flex zal in Groningen langskomen! Elk jaar worden er documentaires gemaakt over wat voor de ambassadeurs vrijheid en onvrijheid is, zien?

Omdat het goed is om er weer even bij stil te staan, wat vieren we ook alweer op 5 mei? Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. Dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog vol geweld en onderdrukking. 5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven. Op de Bevrijdingsfestivals staan we samen stil bij dit gegeven, tijdens verschillende momenten en activiteiten. Om te vieren dat we vrij zijn, en om steun te betuigen aan hen die dat niet zijn.

Eén van de momenten is het 5 voor 5 moment, ook in Groningen. We staan dan met bijna 1 miljoen Bevrijdingsfestivalbezoekers in het hele land 5 minuten stil bij onze vrijheid. We staan stil bij het idee dat we in vrijheid feest kunnen vieren en dat we daar in het hele land, met z’n allen, op dat moment mee bezig zijn. Maar ook staan we stil bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Geef vrijheid door!

Hoe kun je vrijheid doorgeven? Op het Plein van de Vrijheid ontmoet je mensen die zich inzetten voor de vrijheid van ons en die van anderen. Want niet alleen op 5 mei is dit nodig, maar het hele jaar door. En wist je dat jij zelf ook kan bijdragen aan de vrijheid van een ander? Ga op één van de bevrijdingsfestivals naar het Plein van de Vrijheid en bekijk op wat voor manier. Je kunt daar ook kennis maken met de Vrienden van de Vrijheid.

Op zaterdag 5 mei 2018 geven we in het Stadspark weer de vrijheid door. Toegang is gratis. Check hier het hele programma voor jong tot oud! Meedoen? De organisatie zoekt nog crew

Facebook Iconfacebook like buttonYouTube IconTwitter Icontwitter follow buttonInstagram