Van Prinsenhof tot Vismarkt: route Koningsdag ’18 in Groningen

Iedereen is al druk heen en weer, want yes; Willie komt naar Groningen dit jaar! Even terug naar het super spannende studentenleven hier, hij wil straks niet meer weg! Vanochtend is de route bekend gemaakt waar de koninklijke familie langs zal gaan. En die is als volgt!

De Koninklijke familie zal de route beginnen bij het Prinsenhof waar de kinderburgemeester Javano Zwiers en loco-kinderburgemeester Roselyn Martina met een openingsact ‘hun Groningen’ presenteren.

Vervolgens gaat het gezelschap via het Martinikerkhof (met een voetbalclinic door Ronald Koeman) en de Martinitoren  naar de Grote Markt, waar burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum de aardbevingsproblematiek belicht. Koning Willem-Alexander zal ook op de Grote Markt hernieuwd kennismaken met inwoners van de provincie die zijn getroffen door aardbevingen. De provinciebewoners die hij spreekt, bezocht hij eerder zonder media-aandacht.

Op deze manier wil Groningen de bevingsschade ‘een eerlijke plaats’ geven in het verder feestelijke programma van Koningsdag, aldus burgemeester Peter den Oudsten. Daar zal ook aandacht worden besteed aan ‘de energiewinning van de toekomst’, zei commissaris van de Koning René Paas.

De route gaat daarna naar het Waagplein, waar het koninklijke gezelschap sociaal en betrokken Groningers ontmoet. Vervolgens loopt het koninklijke gezelschap naar het Academiegebouw. Onderweg spelen allerlei bandjes, die de bekendheid van Groningen benadrukken, namelijk het jaarlijkse festival EuroSonic Noorderslag.

Bij het Academiegebouw wordt het studentenleven in beeld gebracht. Groningen is ‘een jonge stad’ met 60 duizend studenten en een gemiddelde leeftijd van 35 jaar, aldus Den Oudsten . Niet alleen het universiteitsleven krijgt aandacht, maar ook mbo en hbo doen mee. Vervolgens gaat de route langs de Korenbeurs naar de Vismarkt.

Op de Vismarkt eindigt het programma om 13.00 uur met een slotact. Singer-songwriter Arnold Veeman uit Kloosterburen speelt onder begeleiding van het Noordpool Orkest en diverse Groningse gastartiesten het lied ‘Mien Grunneger stad’.

Er is plek voor 30.000 toeschouwers om de koninklijke stoet te bekijken. Wil je hier nou bij zijn? Zoek dan lekker vroeg een plekje op deze route. Helaas hebben we hier geen vrijkaarten voor. 

Voor meer informatie, het programma en de route: koningsdag.groningen.nl

One thought on “Van Prinsenhof tot Vismarkt: route Koningsdag ’18 in Groningen

Comments are closed.

Facebook Iconfacebook like buttonYouTube IconTwitter Icontwitter follow buttonInstagram