Na EMG nu EM2 …. in brand….

Wat een doffe nachtmerrie voor Chris en Alieke van EM2. Dik twee jaar na de brand in EMG aan het Eemskanaal stond daar eindelijk opvolger EM2 op het Suikerunieterrein, waar het noodlot vanmiddag weer toesloeg.

EM2 is het resultaat van een droom, maar vooral van jaren lang keihard werken, niet opgeven, crowdfunding en knokken tegen de ambtelijke molen. Vermoeiend, slopend soms, maar met succes. Eind 2017 opende EM2 de deuren naast Paradigm op het Suikerunieterrein.

Bluswaterprobleem

De zaal is prachtig, de akoestiek magnifiek en ongeƫvenaard in Groningen. Alieke en Chris glunderen bij de opening terecht van trots. Maar een paar maanden na de opening krijgen ze een nieuwe klap te verwerken. Brand in het stro waar EM2 mee is opgebouwd.

De rookpluim is vanaf de ringweg duidelijk te zien. Dichterbij blijkt dat de vlammen al uit het stro slaan en de brandweer nog niet zoveel kan. De brandweer wil wel blussen, maar er is geen bluswater. Dat heeft de gemeente kennelijk nog niet geregeld op deze plek.

Stille hoop

Gevolg is dat de brandweer eerst een wak moest hakken in het Hoendiep en dat pas twintig minuten na aankomst van de eerste bluswagen er ook daadwerkelijk water op de brand wordt gespoten. Het oogt als een grote en verwoestende brand, maar volgens Chris valt het mee.

Alleen de buitenkant staat in de fik. Er is stille hoop dat de binnenkant, afgezien van waterschade, er redelijk vanaf komt. Maar veel meer dan hoop is het niet.

EM2

Als de brandweer een klein uurtje aan het blussen is, wordt de schade aan de buitenkant zichtbaar. De complete muur van stro is aangetast en daarna weggeblazen door de spuitkracht van de brandweer. Wat de schade binnen is, is niet te zien.

Dat zal in de loop van de dag duidelijk worden. Wat nu al duidelijk is, is dat het echt een ongelooflijke ramp voor EM2 en Chris en Alieke is. Na jaren keihard ploeteren en werken aan hun droom, staat die een paar maanden na oplevering in de fik.

Facebook Iconfacebook like buttonYouTube IconTwitter Icontwitter follow buttonInstagram