Mannen van Groningen: hou ‘s op met in de grachten pissen

Vannacht mochten de hulpdiensten tot tweemaal toe uitrukken om te water geraakte heren uit de plomp te vissen. Rond kwart voor twee werden de hulpdiensten opgeroepen, omdat naast een woonboot op het Hoendiep een man in het ijskoude water lag. Familieleden wisten hem er  gelukkig met hulp van agenten uit te krijgen.

De benevelde man had een hoofdwond en gedroeg zich volgens de agenten ‘zeer vervelend’. Daarom kreeg de beste man een boete voor openbare dronkenschap (een wonder dat wij van FFWDradio die boete nog nooit gescoord hebben #lifegoals). Drie kwartier later was het weer raak: in de Noorderhaven besloot een 28-jarig heerschap ook even voor een nachtelijke duik te gaan. Omstanders hebben de man op het droge kunnen trekken.

Dronken en wankele pootjes

Nu zijn wij geen agenten en hebben wij deze zaken niet nader onderzocht. Maar opvallend is het wel, dat er met regelmaat mannen in de plomp belanden. Afgelopen twee jaar zelfs tweemaal met fatale afloop, afschuwelijk. Wij zijn ook dol op stappen en we snappen ook heus dat je na 15 bier moet zeiken als een malle reiger. Maar please, mannen van Groningen…als je blaas op knappen staat en je met je dronken bakkes denkt dat wildplassen een goed idee is: doe het niet in de gracht.  Want niet alleen je dronkenschap en wankele pootjes zorgen ervoor dat het risico groot is om in de gracht te vallen, het is ook je lichaam die effe niet meewerkt als je moet plassen.

Nervus Vagus is een killer

Hu? Hoezo? Waar heb je ‘t over? Nou, het zit zo: een snelle plasstraal stimuleert de nervus vagus. Vage watte? Ja, dat is een hersenzenuw die allemaal belangrijke motorische dingen doet. Dit effect veroorzaakt een vertraagd hartritme omdat het hart niet genoeg bloed kan rondpompen. Dat zorgt dan weer voor  een plotselinge daling in de bloeddruk. Resultaat: je wordt dizzy, al dan niet versterkt door die 15 goudgele rakkers in je bloed. Je kunt flauwvallen of gaan wankelen. En naast het water is dat simpelweg levensgevaarlijk.

Maar ook als je niet gaat plassen, maar wel lekker twee pasjes vooruit één achteruit naar huis strompelt, wandel dan niet met je lamme bek langs de grachten om te kijken hoe gezellig de eendjes hun ochtendritueel hebben of hoe mooi de zonsopkomst weerspiegelt in ‘t water, of hoe die sexy student zich uitkleedt voor ‘t raampje van haar woonboot. Strompel gewoon lekker op de stoep aan de bebouwde kant. Want een potje zuipen is mooi, maar we willen je vanavond gewoon wel alive en kicking als luisteraar van FFWDradio verwelkomen.

Noot: vrouwen hebben we weggelaten in dit verhaal. Want een dronken vrouw die met de bips over een grachtenrand hangt… Tja, zo gek zijn wij ze zelfs nog nooit tegengekomen.

 

 

 

Facebook Iconfacebook like buttonYouTube IconTwitter Icontwitter follow buttonInstagram